Statsstøtte til iværksætteri

Schumpeter: Fish out of water
Schumpeter: Fish out of water

Denne uges Schumpeter klumme i The Economist Fish out of Water diskuterer, hvorledes et lands regering bør støtte landets entreprenører. Konklusionen er enkel – hvis man da ikke lige er politiker eller embedsmands og som sådanne har alle mulige andre agendaer at tage hensyn til – at hvis man vil støtte og promovere et miljø, hvor innovative startups med vækstpotentiale trives, så bør man ene og alene fokusere på rammebetingelser:

  1. Det skal være let at starte virksomheder op
  2. Det skal let og lukke dem ned
  3. Løbende driftsomkostninger skal holdes lave
  4. De øvrige rammer, livskvalitet, universitets- og forskningsmiljø etc. skal være i top
  5. Iværksætteren skal have gode muligheder for at kunne blive rigtig rige (dvs. lav skat)

Mere kompliceret er det ikke.

  1. Rasmus Juul-Nyholm avatar

    Kunne ikke være mere enig. Støtteordninger har fa…. skabt. Ikke så meget fordi di koster skattekroner, men mest fordi de tager fokus og holder lidt i idéer der ikke er idéer, men bare lyder godt… til listen skal dog nok også tilføjes at velfungerende konkurrencemæssigt miljø. Dvs. adgang til markedet for de nye, og det har det offentlige jo også en rolle i at sikre (konkurrenceregulering).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *