IT Factory: kæmpekø ved håndvasken

Så brast boblen, IT Factory blev erklæret konkurs, og direktøren Stein Bagger meldt til politiet for omfattende svindel. Nu er der jo ikke nogen, der kan sige, om Stein Bagger så også er en svindler, før at han har haft chancen for at forsvare sig under en retssag og i givet fald bliver dømt herved. Jeg tror imidlertid, at de fleste er enige om, at der er noget, der tyder på, at IT Factory gennem de seneste par år har været baseret på et stort svindelnummer.

Det interessante i den forbindelse er ikke, om Stein Bagger har svindlet for så og så mange millioner. Det interessante er efter min opfattelse, hvordan det kan være, at IT Factory gennem en lang periode i den grad har kunnet ride på en bølge af ukritisk spytslikkeri fra samtlige danske it-journalister med undtagelse af en enkelt, som stadigt har bidt sig fast i haserne på af få afsløret, at ”kejseren ingen klæder havde på”. Dette vender jeg tilbage til om lidt.

For det andet synes jeg, at det er interessant at dvæle lidt ved, hvor mange samarbejdspartnere, bestyrelsesmedlemmer, aktionærer, rådgivere, advokater og revisorer, der nu er ved at falde over hinanden ved håndvasken for at vaske deres hænder rene. Jeg søger ikke på nogen måde at indikere, at nogle af de omfattede personer eller persongrupper har et medvirken ansvar i forbindelse med den forekommende svindel, ej heller at de må have været konkret bevidste om de ting, der er foregået.

Vi taler imidlertid om et firma, som igennem de sidste år ganske konsekvent har trodset tyngdeloven og alle almindelige normer for udvikling i profitabilitet. Vi taler om et firma med en direktion, som har et overordentligt tvivlsomt generalieblad i relation til tidligere virksomheder og projekter. Endelig taler vi om en situation, hvor direktøren konsekvent gennem flere år har sneget sig udenom alle kritiske spørgsmål, der er stillet om regnskabstal, forretningsmodeller, softwareudvikling og lignende.

Man forundres her over, at der aldrig er nogen, der har taget sig tid til for alvor at stille sig de kritiske spørgsmål, som enhver idiot – inklusiv mig selv – burde have stillet. Det vil sige lige på nær en enkelt journalist.

På denne baggrund synes det godt nok også ejendommeligt at iagttage de udtalte udtryk for overraskelse og chok, som kunne læses på ansigterne af kommunikationsrådgivere, revisorer, bestyrelsesmedlemmer, samarbejdspartnere og andre, da selskabet gik konkurs, og svindlen blev åbenbaret.

Jeg er selv advokat og skal ikke spille hellig i relation til at udføre arbejde, når blot der ligger gode penge deri, og der ikke kan en sættes juridisk finger på mit arbejde. Ingen af os kan kaste med sten, når vi bor i et glashus. Ingen af os fremstår som rene med en fuldstædig pletfri moral, uden at dette vil fremstå ret hyklerisk.

Jeg må indrømme, at jeg nok synes, at disse intelligente mennesker, som Stein Bagger har associeret sig med, har et væsentligt forklaringsproblem, nu når svindlen er blevet åbenbaret.

Så er vi tilbage med spørgsmålet om it-journalisterne. Hvis der er noget, der for alvor ryster mig i denne meget ubehagelige sag, så er det ikke, at rådgivere står til fals for gode penge, men at it-journalisterne, som burde være uafhængige og vilde efter gode og saftige historier, har fejlet så katastrofalt.

Hvordan er det muligt, at man kan udpege IT Factory mindre end et par måneder før konkursen og åbenbaringen af svindlen som Danmarks førende it-virksomhed?

Det kan under ingen omstændigheder forklares ved, at man kun i den forbindelse holder sig til de officielle regnskaber. En vis form for dybdegående journalistik må enhver, der kalder sig journalist, lægge for dagen.

Men der er åbenbart ingen andre end en enkelt journalist, som har fundet tid eller lyst til at bore i IT Factory igennem de seneste par år på trods af ufatteligt mange røde lamper, der ville få en hvilken som helst journalist med respekt for sit fag til at grave videre.

Jeg synes i virkeligheden, at den væsentligste lære ved denne sag er, at vi endnu en gang kan se, at den danske it-journalistik ikke lever op til sin pligter, når det kræves. Jeg kan huske, at jeg som ung iværksætter i forbindelse med dotcom boblen ikke forstod, hvorfor at it-journalister viderebragte nyheder om dotcom virksomheder fuldstændigt kritikløst alene på baggrund af en pressemeddelelse. Jeg kan desværre konstatere, at det ikke er blevet et hak bedre siden da.

Jeg synes, at det ville være passende, hvis man her i Computerworld satte en diskussion i gang om, hvad der egentligt er gået galt, siden at man i denne avis først finder ud af, at der er noget galt med IT Factory, når læserne begynder at gøre en opmærksom på dette, og en udenforstående journalist begynder at grave dybere heri.

Technorati Tags:
, ,

 1. Bo H. Eriksen avatar

  Må jeg tillade mig at tilføje, at det er underligt, at revisorer ikke opdager, at der mangler computerhardware for et større (ifølge pressen indtil videre tocifret) millionbeløb. Det er da til at få øje på — eller rettere ikke til at få øje på, når revisorerne tusser rundt på kontorer og andre steder og laver lageroptællinger mv.

  Der har næppe været omfattende kontrol og effektive ledelsesprocesser i firmaet. Jeg mener: Hvordan kan medarbejderne undlade at undre sig over en eksploderende omsætning, når ingen af dem er personligt involveret i salg. Hvorfor pokker have dem ansat, når direktøren står for alt salg:)

 2. Jacob Steen Jensen avatar
  Jacob Steen Jensen

  @ Bo H. Eriksen

  Bo, som jeg forstaar det, saa forholdte det sig jo saadan, at man netop ikke havde registreret de leasing aftaler/aktiver i ITF’s bogholderi. Dermed var der ingen aftaler og ingen aktiver forhaandende i ITF som en eventuel revision/gennemgang af aktiver kunne afsloere.

  At man saa kan undre sig over, at leasing aftaler til to-cifrede million beloeb, kunne koeres fuldstaendigt udenom ITF (bankoverfoersler/konti etc) er en anden sag. Men det er jo nok et internt forklaringsproblem som leasing selskaberne sidder med.

 3. Jens-Peter Hansen avatar
  Jens-Peter Hansen

  Så længe virksomhederne kan vælge revisor efter forgodtbefindende (og fyre revisor efter forgodtbefindende), er der ingen udsigt til bedring.
  Det ved du og det ved jeg.

  Og man bemærker i den forbindelse, at du “glemmer” at nævnte Ernst og Young og deres sjove kåring af IT Factory i sidste uge. Ja, men, E og Y kunne jo da ikke vide, at denne potentielle kunde ville lade livet den følgende mandag. Kunne de vel. De er jo kun revisorer, ikke IT journalister.

 4. Christian Harbou avatar
  Christian Harbou

  Jeg er journalist og skrev for mange år siden om borgmester Peter Brixtofte – Det var i starten af 1990’erne. Og det var tydeligt for mig, at jeg havde at gøre med en karismatisk psykopat. Helt som Stein Bagger. Han kunne rive folk med sig i overdådige planer. Men gik man tæt på med nogle spørgsmål, så blev han agressiv.
  Brixtofte havde en broget omgangskreds i Farum. Blandt andet en bedrageridømt entreprenør, som fik stor gavn af forholdet til borgmesteren.
  Brixtofte var også dybt paranoid. Han mærkede breve til byrådskollegerne, så han kunne finde frem til synderen, hvis et medlem lækkede en skrivelse til pressen. Han forfulgte enhver mulig konkurrent. I partiet og i kommunen. Og han var nådesløs overfor dem, han havde set sig ond på. De blev forfulgt til de lå ned. Menneskeligt, psykisk og socialt.
  Jeg fik ham ikke væltet. Det blev senere en anden journalist, der klarede den opgave med stor dygtighed. Men jeg lagde mærke til noget interessant:
  Da jeg begyndte at kritisere Peter Brixtofte, vendte hele pressen rundt og skrev til fordel for Farum-borgmesteren. Selv en begavet journalist, daværende redaktør på Det Fri Aktuelt, Lisbeth Knudsen, kastede sig ud i et vredt angreb på angriberen (undertegnede).
  Jeg skrev dengang for Ekstra Bladet. Så BT gik omgående i brechen for Brixtofte. Senere, da en journalist fra BT fik fat i vingen på Brixtofte, så vendte Ekstra Bladet rundt og tog borgmesteren i forsvar!
  Kø ved håndvasken? … For så vidt er der ikke meget at undre sig over i sagen Stein Bagger. Når en journalist som Dorthe Toft har en sag – så får hun lov at ha’ den for sig selv af flere grunde.
  Det er drøjt at grave nyheder frem selv. Så når en dame som Dorthe Toft er igang, så har hun et forspring. Det vil man ikke konkurrere med.
  Andre medier får også pludselig meget lettere adgang til solonyheder og positive historier – den angrebne vil jo gerne opdyrke nogle venskaber!
  Og så er der det politiske. Som beskrevet i eksemplet EB mod BT ovenfor.
  Så kø ved håndvasken,.., Nej du. Journalistik fungerer ikke på den måde. Pressen ER dobbeltmoralsk. Det er det, der giver brød på bordet.

 5. Jens-Peter Hansen avatar
  Jens-Peter Hansen

  P.S. Ikke et ord om KPMG.

 6. Jens-Peter Hansen avatar
  Jens-Peter Hansen

  P.P.S. Vi ved jo godt, at IT Factory betjente sig af Erik Ove som “der Spinner”. Men hvem var i grunden firmaets advokat?

 7. Jens-Peter Hansen avatar
  Jens-Peter Hansen

  P.P.P.S. Dengang jeg arbejdede for en direktør, der svindlede, valgte han at bruge firmabilen som kontor nr. 2. Det var mægtig praktisk, alle fabrikerede bilag i bagagerummet. Og på den baggrund undrer hr. Baggers valg af kontor nr. 2 mig en smule. Er han måske ikke helt så kvik, som hr. Jensby gerne vil bilde os ind?

 8. Jens-Peter Hansen avatar
  Jens-Peter Hansen

  Sagen med min svindlende direktør kom så i øvrigt aldrig til offentlighedens kundskab, takket være en advokat. Direktøren blev fyret, alle medarbejdere sat på gaden, selskabet likvideret og alle dokumenter arkiveret lodret. Og et nyt selskab så dagens lys under et nyt navn og med en ny direktør. Kun revisor forblev den samme. (Vidste vel for meget.)

 9. David Owe avatar

  Jeg har blå arme!!!

 10. Klaus Elmquist Nielsen avatar
  Klaus Elmquist Nielsen

  Medier er også virksomheder, der skal økonomisere med de medarbejdere de har. Måske der ganske enkelt ikke sættes nok arbejdskraft af til at være tilstrækkelig kritiske? Og dette på trods af at det netop er en af mediernes klassiske dyder, nemlig at tage kritisk stilling til samfundet omkring dem.

  Den hjemlige politiske scene kunne også trænge til noget mere kritisk journalistik. Måske medierne har overgivet sig til interesseorganisationernes medierådgivere i stedet for kritisk at tage stilling til hvad disse interesseorganisationer melder ud?

  Og som sagt: Det er jo en hel del billigere at omskrive en pressemeddelelse end selv at skulle tage kritisk stilling.

  Man kan derfor spørge sig selv om den egenlige årsag er at brugerne i stadig stigende grad flytter fra det trykte medie til nettet? Samt at medierne der ikke har samme grundlag for at tjene tilstrækkeligt med penge på nettet? Hvilket så igen smitter af på hvor meget kritisk journalistik der er råd til at lave.

  Det skulle da lige passe at kritisk journalistik flyttes fra de etablerede medier over til bloggere der af egen fri interesse og indsats undrer sig over tingenes egenlige sammenhæng.

 11. Jan Eskildsen avatar
  Jan Eskildsen

  Det passer ikke, hvad du skriver. Bagger er ikke anmeldt for svindel.
  Når man ser på Dorte Tofts liste over kilder til de svenske bedragere, kan man rejse spørgsmålstegn ved virksomhedsledelsens – inklusive Erik Oves – dømmekraft – eller får bestyrelsesformænd og rådgivere løn for at sove og ikke holde øje med noget ?

 12. Jan Eskildsen avatar
  Jan Eskildsen

  Måske er han anmeldt, men han er ikke sigtet.

 13. Bo H. Eriksen avatar

  @ Jacob Steen Jensen
  Jacob, selvom leasingaftalen er forfalsket, så skal der alligevel være bilag, der forklarer pengestrømmen mellem ITF og “partner X” – herunder at ITF køber ikke eksisterende hardware for et beløb af “partner X” og sælger licenser den anden vej. Pengene ud af ITF skal jo matches af en strøm af ydelser den anden vej. Idet disse tilsyneladende var strømme af fysisk karakter (PCere etc.), skal der være korrespondance mellem beholdningen af fysiske aktiver i virksomheden og de fakturaer som partnervirksomheder har sendt til ITF. Det burde revisorerne kunne opdage. Men måske tager man IT udstyr for givet og lægger ikke mærke til den slags?

  Da pengestrømmen mellem “partner X” og leasingselskabet finansierer ITF samt svindel skal denne del netop skjules for bogholderiet. Det er i hvert fald min tolkning af systemet, som Bagger havde kørende.

 14. Jens Møller Nielsen avatar

  Dorte Toft var den første – og i lang tid den eneste – der offentligt undrede sig og stillede kritiske spørgsmål til IT Factorys utrolige tal. Det er flot gået og fortjener stor respekt. Men Computerworld knoklede i de sidste måneder op til konkursen tæt sammen med Dorte Toft om at finde den rygende pistol, der kunne bekræfte vores – herunder ikke mindst Dortes – fornemmelser for, at der var noget riv-rav-ruskende galt i IT Factory. Dortes blog på Business.dk og Computerworld – avis og online – var de eneste medier, der forholdt sig kritisk til IT Factory før konkursen. Vi offentliggjorde, hvad der var tænkt som de første af en række artikler for 14 dage siden.

  Da du åbenbart ikke var særlig godt orienteret, da du skrev ovenstående, kan du blive klogere på forløbet i for eksempel dagens trykte Computerworld og på disse sider:

  http://www.computerworld.dk/blog/it-advokaten/1611#postauthor4966
  http://www.computerworld.dk/blog/redbord/1612
  http://www.journalisten.dk/dorte-toft-har-vaeret-pa-tur-med-rutsjebanen
  http://www.lorry.dk/moduler/nyheder/showregvideo.asp?dato=02-12-2008&cID=1&vId=457239

  Du kan med stor ret skyde på samtlige andre it- og erhvervsmedier i Danmark. Men ikke Computerworld.

  Og i øvrigt: Hvis du vil have yderligere kritisk, upopulær og uafhængig erhvervsjournalistik, som ingen andre skriver om, kan du for eksempel åbne Computerworld fra sidste fredag og denne fredag – eller søge på Computerworld.dk – og læse, hvad vi skriver om KMD og Milestone Systems.

  Med venlig hilsen

  Jens Møller Nielsen
  Redaktionschef, Computerworld

 15. Dan avatar
  Dan

  Hvorfor ikke computerworld?

  http://www.computerworld.dk/art/47637

  Ja, computerworld hjalp Dorte Toft til sidst, men artiklen fra september er ikke specielt kritisk overfor IT-Factorys succes. Computerworld var bare heldig at have de rigtige kontakter så det var dem Dorte Toft gik til da hun havde brug for hjælp.

 16. Lars Brandstrup avatar
  Lars Brandstrup

  Hej

  Kan nogen (evt. Martion vHG) fortælle mig, hvorfor der ikke overhovedet i den offentlige debat tales om, at JMI’s bestyrelse (=JMI’s aktionærer) er hælere og bør dømmes som sådanne.

  En person, som køber en stjålet genstand, dømmes for hæleri jfr. straffeloven, hvis man “burde vide bedre”.

  Man “burde vide bedre”, hvis handlen er foregået på vilkår, som er markant usædvanlige i forhold til normal erhvervelse af genstanden, dvs.:
  – hvis prisen er markant lavere end normalt,
  – hvis man handler med en ukendt person,
  – hvis personen, man handler med, ikke dokumenterer hvor genstanden kommer fra (f.eks. i form af garanti), og
  – hvis der handles uden bilag

  Under ITF sagen er det kommet frem, at ITF’s aktionærer har modtaget op til 100 mio kr. i udbytte, der er tilvejebragt ved en strafbar lovovertrædelse.

  Asger Jensby henholder sig til, at udbetaling af udbytte er sket “efter bogen”, da man ikke vidste, at der foregik ulovligheder i IT Factory.

  Men eftersom IT Factory netop var et firma, der agerede på vilkår, som var markant usædvanlige i forhold til alt andet på den del af softwaremarkedet, som IT Factory opererede på, er det klart, at bestyrelsen for IT Factory “burde vide bedre”, da den bevilgede aktionærerne (sig selv) et udbytte på 100 mio kr.

  IT Factory’s bestyrelse “burde vide bedre”, fordi
  – købsprisen for IT Factory var markant lav i forhold til den vækst, som skabtes efter købet
  – IT Factory’s eksplosive vækst var enestående blandt IBM’s software partnere på det marked, som IT Factory angiveligt arbejdede på
  – IT Factory offentliggjorde hverken internt eller eksternt referencehistorier, som underbyggede, hvad den angiveligt solgte software måtte være anvendt til
  – Bestyrelsen vidste således ikke, da den bevilgede aktionærerne udbytte, hvem IT Factory (IT Factory’s distributører) handlede med
  – Og senest er det kommet frem, Asger Jensby ikke vidste, at IT Factory’s landechef i Norge også var direktør for IT Factory’s distributør/forhandler i Norge

  Asger Jensby henholder sig til, at man handlede på baggrund af anerkendte bilag (pletfri regnskaber). Det er indtil videre den eneste formildende omstændighed.

  Alle andre forhold omkring IT Factory’s udbetaling af udbytte til aktionærerne falder klart ind under hæleriparagraffen, hvor den, som uberettiget modtager udbytte, der er opnået ved en strafbar lovovertrædelse … straffes med bøde eller fængsel indtil … 6 år, når hæleriet er af særlig grov beskaffenhed, navnlig på grund af forbrydelsens erhvervsmæssige karakter eller som følge af den opnåede … vinding.., underforstået hvis “man burde vide bedre”.

  Man må derfor spørge: Burde aktionærerne i IT Factory, ikke “have vidst bedre”, da de bevilgede sig selv 100 mio kr. i udbytte?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *