Græsrøddernes støtte til dotDK

I den spændende debat, der jo fortsat pågår mellem støtter til DIFO og støtter til dotDK, om hvem skal overtage eller fortsætte administrationen af .dk domænet, forekom det i starten, at dotDK støtterne portrætterede deres projekt blandt andet som noget hen i retning af græsrødernes opgør med establissamentet, som de “menige” Internet brugeres revolte mod det tyrani, som angiveligt var lagt for dagen af den “gamle og lukkede” etablerede danske organisationsverden.

I et eller omfang fandt jeg ikke, at denne karakteristik af de to sider var helt uden hold i virkeligheden. Andre steder har jeg medgivet, at DIFO (DIFO 1.0) har været præget af lukkethed (dog ikke noget, der ligner den lukkethed, som dotDK og Afilias har praktiseret før og efter, at de har vundet udbuddet).

Men er realiteten i dag ikke en anden. Jeg synes, at der noget der tyder på, at dotDK mere er “elitær” end DIFO (som dog i høj grad har “eliten” blandt organisationer i sin medlemskreds). Er dotDK i vikelighed en “elitens projekt” med rod i gruppe kloge hoveder i den Danske Internet verden, der bare “ved alting meget bedre end alle os andre”. (Uhaa, her lyder jeg jo nærmest som deltager i en kulturkamp 🙂

Her er et par bemærkelsværdige forhold:

1. Græsrodsorganisationer som DKUUG, PROSA (måske ikke helt en græsrodsbevægelse, men alligevel) og senest IT-politisk forening støtter om DIFO (se blogposten hos Per Palmkvist Knudsen).

2. Facebook gruppen “Bevar .dk domænet uafhængigt!“, der er pro DIFO, har væsentligt flere medlemmer (sidste optælling siger 2.279 medlemmer) end den modsvarende gruppe “Vi støtter dotDK’s bud på .dk” (sidste optælling siger 108 medlemmer). Jeg mener, at hvis man ikke kan mobilisere sine græsrødder på fjæsbog, hvad er man så værd 🙂

3. Det ser ud til, at stort hele det politiske spektrum støtter op om DIFO, hvilket også vil sige DF, Enhedslisten og SF. Jeg ved, at man ikke skal deducere fra holdningen blandt folketingets partier til den skinbarlige sandhed, men det er ret bemærkelsværdigt, at ikke en af partiernes ordfører har fundet det opportunt at kaste sine lod i dotDKs vægtskål.

4. Endelig synes jeg at fornemme, at der er et klart flertal af proDIFO kommentarer på alle de bogs og nyhedsites, hvor debatten kører. Og jeg synes, at dette billede holder ganske godt også efter, at kommentarer fra Tordenskjolds soldater er frasorteret. Her tænker jeg på folk som mig selv og andre med stor kærlighed til DIFO på den anden side og på den anden side alle de tilbageblivende folk i den første registratorforening, der har en klar økonomisk interesse i dotDKs shared registry model. Det er klart, at denne optælling på ingen måde er empirisk understøttet.

Tilbage sidder jeg mig indtryk af, at dotDK og Afilias ikke blot har håndteret deres kommunikation med det danske Internetsamfund ualmindeligt dårligt (her tænker jeg på den groteske manglende åbenhed og nogle af presseudtalelserne fra Kim Viborg Andersen), men at man ganske enkelt ikke har været i stand til at mobilisere de så berømte græsrødder.

Det er således tænkevækkende, at dotDK, som lover, at de indvarsler en ny tid med brugerdeltagelse, græsrodsdemokrati og meget andet godt, slet ikke har kunne leve op til løfterne i denne periode, hvor man om på noget tidspunkt havde haft grund til at vise, hvad man duede til. Og struktur og indhold på dotDKs egen støtteside er bestemt ikke imponerende.

Vi kommer forhåbentlig snart til at se de 12-17 støtteerklæringer, som siges at være i hus, men indtil videre ser det ud til, at der reelt er meget lidt “folkelig” opbakning til dotDK. Det er meget skuffende, da det ellers var her, at dotDk kunne have præsenteret sig som et alternativ til DIFOs governance model.

Technorati Tags:
, ,

  1. Guan Yang avatar

    “Jeg mener, at hvis man ikke kan mobilisere sine græsrødder på fjæsbog, hvad er man så værd”

    Den pågældende gruppe påstår at være for sole registry, og ikke DIFO. Desuden indeholder den *meget* vildledende oplysninger og påstår at der findes en binding til ens “webhotel”.

    Hvis man ikke kan mobilisere sine græsrødder med sandheden, hvad er man så værd.

  2. mhg avatar

    @guan: Jeg mener ikke, at der er meget tvivl om, at den pågældende Facebook grupper er helt klart pro DIFO og helt klart anti dotDK i den konkrete sag om administrationen af .dk domænet. Men der kommer vi sikkert til at høre mere om fra deltagere i gruppen.

    Der er ingen, der har patent på sandheden – i hvert fald ikke i debatten om DIFO vs. dotDK og shared vs. sole registry. Det er formålsløst i denne sammenhæng – mit indlæg foroven – at gå ind i en debat om, hvem der taler sandt, og hvem der spreder mest FUD.

    Jeg mener blot at kunne konstatere, at der ikke er overvejende “folkelig” opbakning til dotDK. Og så er det en anelse “elitært” at bemærke hertil, at det er fordi alle, der ikke er enige med dig om dotDK, er vildledte folk, der ikke selv kan se igennem løgne og FUD. Jeg ved, at det er at strække den lidt her, men meningen er klar nok: dotDK har ikke vist sig gode nok til at overbevise græsrødderne og den “almindelige bruger” om deres fortrinligheder, og det er for dårligt, når man nu slår sig op som dem, der kan aktivere brugerne etc.

  3. Povl avatar
    Povl

    @guan
    da Afilias kun kører shared registry, er det ikke svært af gætte hvilken side den grupppe henvender sig til

  4. Guan Yang avatar

    @mhg Nogle udsagn er bare løgn. Det er lettere at se når der er tale om relativt simple udsagn. Vi kan have en fornuftig diskussion om “Shared registry er bedre for forbrugeren” vs. “Sole registry er bedre for forbrugeren”.

    Men det er altså løgn at sige at man som registrant i shared registry-modellen er bundet til et webhotel. Her kan man altså godt have patent på sandheden.

    @povl Ja, hvis man mener at sole vs. shared registry bør være det *eneste* kriterium for valg af registerforvalter.

  5. mhg avatar

    @guan. Er følgende forkert? Dels teoretisk vil kan det være sværere at tvinge ens registrator, der samtidigt er ens webhotel, til at overføre ens domænenavn, til en ny registrator, end hvis dette kan ske ved henvendelse til en uafhængig sole registry som f.eks. DK_Hostmaster? Dels praktisk forekommer der så ikke tilfælde, hvor det har været svært at få registratoren under en share registry model til frivilligt at overføre ens domænenavn til en ny registrator?

  6. Guan Yang avatar

    @mhg Jeg er lige ved at skrive et indlæg der omhandler det (men mest handler om hvorvidt detailpriser skal reguleres). Men dette har intet at gøre med om enhver domæneregistrant er tvunget til at have et kundeforhold til et “webhotel”.

    Det handler om hvorvidt den afgivende registrator får mulighed for at forhindre en flytning. I .co.uk er det forholdsvis let at forhindre det, men registranter kan se denne “registrar change policy” før man registrerer (og tager penge for en intervention fra registerets side!). I .eu kan det slet ikke forhindres.

    dotDK’s løsning for .dk ligger efter min mening ca. midt mellem de to ekstremer: Man skal have en authcode (af sikkerhedshensyn), men den afgivende registrator bliver ikke spurgt om de skal godkende overførslen. Det er derfor ikke relevant at tale om at “tvinge ens registrator … til at overføre ens domænenavn” eller “få registratoren … til frivilligt at overføre ens domænenavn”, da den afgivende registrator slet ikke er involveret i processen.

    Men man kan altså få authcode udleveret direkte af registeret. Det er ikke muligt i fx. .com, og det har ret slemme konsekvenser. (Se fx Go Daddy sagerne eller RegistryFly sagen.)

    (Jeg har tidligere rost Nominets tekniske løsning og udtalt at ingen ville støtte dotDK hvis DK Hostmaster og DIFO var halvt så kompetente som Nominet UK. Men jeg kan altså ikke lide deres procedurer omkring skift af registrator.)

  7. Guan Yang avatar

    Bare for at få noget på det rene: Jeg tror gerne på dit udsagn om at en stor del af græsrødderne støtter DIFO. Noget af det er baseret på DIFO’s FUD – men alle kneb gælder selvfølgelig i krig, kærlighed og domænenavne – men en lille den af den støtte er altså baseret på løgne. Det var pointen med min kommentar.

    Tilføjelse (så jeg ikke spammer alt for meget): Ud fra et marketingsperspektiv havde jeg nok foretrukket .eu-modellen, hvor registeret kontakter registranten direkte for at få overførslen godkendt og den afgivende registrator slet ikke kan gøre noget, hverken direkte eller indirekte. På den måde kan man nemt afvise endnu et argument mod shared registry.

    Men der er også problemer med den model, fordi en person der har hijacket det domænenavn som registrantens email ligger på umiddelbart kan sætte en overførsel i værk. Under Afilias vil den overførsel endda træde i kraft næsten øjeblikkeligt. Authcode er faktisk en okay sikkerhed fordi den typisk fås i et webinterface, hvor man for at logge ind skal bruge det brugernavn og password man i sin tid brugte til at registrere domænenavnet.

  8. Ronni K. G. Christiansen avatar

    @guan: Hvor mange medlemmer har den “forening” du repræsentere egentlig?

    En side med medlemsliste (og lidt åbenhed) ville være værdsat.

    Jeg synes roligt i kan melde klart ud så vi kan se hvor mange og hvem i reelt repræsentere.

  9. Guan Yang avatar

    @ronni: der er en liste på http://medlemskab.registrant.dk/memberlist, ikke stylet endnu.

    Fordi vi er en nystartet forening, repræsenterer vi ikke ret mange endnu. Vi er blot en gruppe mennesker der promoverer et bestemt program (http://registrant.dk/registrant_holdning.pdf), og nogle af os blogger om .dk-domænet (http://registrant.dk/blog/).

    Jeg tror ikke du har set nogen fra foreningen give udtryk for at vi bør nyde nogen særlig legitimitet. Foreningen er hverken mere eller mindre end en gruppe mennesker og et sæt holdninger. Som beskrevet i Martins indlæg, har vi desværre ikke haft stor succes med at overbevise andre registranter.

    For god ordens skyld skal jeg selvfølgelig gentage at mine blogindlæg og blogkommentarer kun er udtryk for mine egne holdninger. Foreningens officielle holdninger er udtrykt i holdningsoplægget på http://registrant.dk/registrant_holdning.pdf

  10. Mads avatar
    Mads

    @mhg Jeg savner lidt http://stotdkh.dk/all på din liste over pro DIFO. Der er interessante firmaer på listen.

  11. Peter Larsen avatar

    “den første registrar forening”

    der er kun en registrar brancheforening. bare for at slå det helt fast.

    Der findes en anden organisation med registrar medlemmer, men det er bestemt ikke en registrar forening eller brancheforening for registrars.

    Desuden er dkregistrar ikke oprettet for at støtte hverken dotdk eller dk-hostmaster. Men for at støtte og skabe et talerør for registrars overfor det registry der nu engang er.

    I de møder vi har haft med dk-hostmaster og dotdk, har vi klart mødt mest medvilje hos dotDK, dels på det tekniske plan, men også på retorikken omkring vores rolle som registrars og hvad det indebærer.

    Jeg har masser af ting som der kan findes tekniske løsninger på, og problemstillinger i det nuværende system som der bør ses på. jeg har allerede givet udtryk for det, men ingen viser interesse i at gøre noget. I har tilsyneladende alle for travlt med at rose jer selv og piske en personlig hadsk stemning op mod navngivne registrars. http://new.czar.dk/?p=231

    Desuden bør du ikke slå på at “den første registrar forening der har en klar økonomisk interesse”. Når du peger på nogen har du 4 fingre der peger på dig selv, så hvad er din egen økonomiske interesse?

    Nominets tekniske løsning vil jeg nu heller ikke fremhæve som teknikker, det har ikke specielt meget at gøre med standarder, omend jeg godt kan lide deres princip med at du kan være direkte kunde hos registry, for en forhøjet pris, den er også reflekteret på nic.se’s nye registry-registrar model, men dog med en imho for lav forhøjet pris.

  12. mhg avatar

    @peter larsen. Jeg startede sådan set hele min tirade af blogindlæg vedrørende DIFO og dotDK med at melde klart ud om, hvilken økonomisk interesse jeg har i DIFO og DK-Hostmaster A/S. Læs venligst indlægget her indlægget her og lad mig høre, om du har brug for flere oplysninger om mine økonomiske bevæggrunde.

  13. Peter Larsen avatar

    @mhg

    Jeg vil sådan set hellere høre din kommentar på de andre konstateringer og spørgsmål.

    .. men bare at afvise en registrar brancheforening som “økonomisk interesse” er lidt for hurtigt med pennen.

  14. Klaus Elmquist Nielsen avatar
    Klaus Elmquist Nielsen

    Guan skrev:
    “Jeg tror ikke du har set nogen fra foreningen give udtryk for at vi bør nyde nogen særlig legitimitet. Foreningen er hverken mere eller mindre end en gruppe mennesker og et sæt holdninger. Som beskrevet i Martins indlæg, har vi desværre ikke haft stor succes med at overbevise andre registranter.”

    Har I overvejet hvad det skyldes?

    Jeg er ikke det mindste i tvivl om at mange af debatdeltagerne sagtens kan gennemskue FUD fra begge sider, så det betragter jeg ikke som den egenlige årsag til den manglende opbakning, hverken til dotDK/Afilias eller registrant.dk.

  15. Jørgen Thomsen avatar
    Jørgen Thomsen

    @mhg

    Jeg synes, det er noget enøjet blot at se registratorerne som repræsenterende økonomiske interesser. DIFOs medlemmer, som alle har valgt sig selv ind i den lønnede bestyrelse (455.000 kr om året), har sandelig også en interesse i de 5.2 millioner kr, som DK Hostmaster leverede i overskud sidste år i hhv såkaldt licens og overskud. DIFO har da sandelig en interesse i at disponere over et sådant beløb.

    Registratorerne har faktisk en stor interesse i, at vores kunder får en god oplevelse og ikke bliver forvirrede. Mange af disse kunder kender ikke meget til domæner til forskel fra den flok vidende IT-nørder, der deltager i debatten, og som har helt styr på de dele. De førstnævnte kunder deltager ikke i debatten om .DK-administrationen og tæller dermed ikke med i din opgørelse.

    Hvad er i øvrigt 2000 mod 500.000 registranter? Mon ikke de 498.000 sidste er ret ligeglade og ikke kan tages som indtægt for hverken den ene eller anden, når blot de får noget, der er forståeligt og let. Det er den gruppe, som vi forsøger at gøre livet lettere for fx. ved at de ikke skal betale to steder.

    Hvorfor er det ikke et problem, at registratorerne i dag sælger registreringer til meget varierende priser?
    Hvorfor er det kun et problem fra år 2 ?

    Hvis man har en konsekvent holdning, så burde DIFO gå helt ind for at afskaffe registratorerne, så alle skal registrere deres domæner direkte hos DK Hostmaster.
    Hvorfor har DIFO ikke det ?

  16. Guan Yang avatar

    @Klaus

    “Har I overvejet hvad det skyldes?”

    Ikke systematisk. Jeg har nogle tanker om det. Fx har det meste af vores proaktive kommunikation været på vores egen hjemmeside (holdningsoplægget og bloggen), som det desværre ikke har været nemt at få meget trafik til.

    Eksempel: I forbindelse med “kupforsøget” for nogle uger siden opfordrede vi medlemmerne til at diskutere spørgsmålet i et dertil indrettet indlæg på vores blog. Ingen gjorde det! Baggrunden er nok at den enten er for dårligt skrevet på grund af ham idioten der har skrevet mange af indlæggene, eller at vi har været for dårlige til at promovere den.

    Godt nok har jeg og andre været flittige til at kommentere på diverse blogs, bl.a. her, men det har hver gang været som reaktion på andres holdninger. Derfor har det været svært at sætte en dagsorden, for eksempel omkring DIFO’s manglende åbenhed og gennemsigtighed, fordelene i Afilias’ tekniske setup, hvordan en shared registry-model er til fordel for registranterne.

    Vi har også været for dårlige til at reagere på alle udmeldingerne fra folk der roser DK Hostmasters service til skyerne (!).

    Jeg håber virkelig at folk kan gennemskue FUD fra alle sider. Jeg håber derfor også at ingen tror på at man som registrator i en shared registry-model er tvunget til at have et kundeforhold til et webhotel. Det glæder mig at teksten til Facebook-gruppen nu er revideret lidt, så der lægges vægt på at man skal være kunde hos en registrator og ikke nødvendigvis et webhotel.

    Mht. FUD fra begge sider: Martin har klaget lidt over Kim Viborgs smagløse udmeldinger, men jeg mener ikke man kan sammenligne det med fx. Mads Bryde Andersens indlæg på forsiden af difo.dk eller Niels Zibrandtsens konspirationsteorier.

  17. Guan Yang avatar

    @peter larsen: Det gør ikke nogen forskel at Nominet nu understøtter EPP? Eller er det noget mærkeligt ved deres EPP schema?

  18. Klaus Elmquist Nielsen avatar
    Klaus Elmquist Nielsen

    @Guan

    “Ikke systematisk. Jeg har nogle tanker om det.”

    Jeg tænkte også på om I havde overvejet om det kunne være jeres holdning der er problemet? For eksempel, at I er fortalere for shared registry, der som forventeligt giver højere priser for registranterne, samtidig med at I kalder jer en forening der taler registranternes sag.

    Nu du alligevel er her, så har du tidligere nævnt nogle udenlandse udbydere som forventes at ville gå ind på det danske marked ved overgangen til shared registry. I den forbindelse ville jeg høre om man betaler moms når man handler hos nævnte udbydere og i givet fald hvor man kan få det bekræftet?

  19. Peter Larsen avatar

    @Guan

    at kalde det EPP er en fornærmelse imod EPP.

    det er så ommoduleret og særtilpasset så det er ligegyldigt.

    .. jo, det fungere i basis som epp, men det er så også det.

    Jeg glæder mig stadig helt vildt til DIFO’s nye åbenhed hvor man sviner registrars til i “rapporter” med løse rygter og bagvaskelse af værste skuffe, mhg, hvad bliver det næste, en klub for folk i kan lide/ikke kan lide?

    Men jeg kan tilsyneladende ikke få et eneste besyrelsesmedlem i DIFO til at tage stilling til den famøse rapport. Skal jeg stævne folk for at få dem til at tage stilling.. er vi nået så langt mhg?

  20. Georg Sluyterman avatar
    Georg Sluyterman

    @Peter Larsen

    Hvorfor ikke stævne Bjarne Bekker? Jeg undrer mig over vægtingen af din offentlige kritik og indirekte jura-trusler mod henholdsvist DIFO og ophavsmanden af debatindlæget: Bjarne Bekker.

    (Til udeforstående, så er det det flg. indlæg i debatten, som der omtales (og som jeg personligt ikke mener er godt skrevet):
    http://www.difo.dk/debat/read.php?23,78,78#msg-78 )

  21. Jørgen Thomsen avatar
    Jørgen Thomsen

    @Georg Sluyterman

    Bjarne Bekker kan ikke sagsøges for, at hans private email til DK Hostmaster offentliggøres af DIFO (se bilag 11 i Niels Zibrandtsens partsinlæg http://www.difo.dk/debat/read.php?24,98,98#msg-98). I øvrigt er DIFO totalt fraværende fra debatten på de pågældende sider. Lukkethed så det batter.

  22. Klaus Elmquist Nielsen avatar
    Klaus Elmquist Nielsen

    Jørgen Thomsen skrev:

    “Hvorfor er det kun et problem fra år 2 ?”

    Fordi det er en meget synlig forskel fra den nuværende situation hvor der ikke er fortjeneste på de følgende års periodegebyr.

    Den ideelle løsning ville selvfølgelig være at man ikke skulle betale ekstra for at få oprettet domænet, da der i forvejen betales for oprettelse af den service man køber. Dette ville også give forbrugeren et mere ærligt billed af ydelsen ved at opdele i pris for domæne og pris for service.

    “Registratorerne har faktisk en stor interesse i, at vores kunder får en god oplevelse og ikke bliver forvirrede.”

    Det glæder naturligvis mig at I gerne vil yde en god service til jeres kunder.

    Kunne I komme med en afvejning af ønsket om at give en bedre service op mod ønsket om at tjene mere på domænerne?

  23. Klaus Elmquist Nielsen avatar
    Klaus Elmquist Nielsen

    Peter Larsen skrev:
    “der er kun en registrar brancheforening. bare for at slå det helt fast.”

    Kan du uddybe hvad du mener her? På hvilken måde er IBFO ikke en registrar-forening?

  24. Jørgen Thomsen avatar
    Jørgen Thomsen

    @Klaus Elmquist Nielsen

    “På hvilken måde er IBFO ikke en registrar-forening?”

    Fra http://www.ibfo.dk/medlemmer.aspx:
    GladeUnger.dk (legetøj)
    DK Production http://www.dkproduction.com/ (pornomodel)
    for blot at nævne et par stykker.

  25. Henrik Kramshøj avatar

    “Forside

    Internet Branchens Fælles Organisation går efter at samle firmaer og enkeltpersoner der arbejder med internet branchen under ét tag. På den måde kan foreningen varetaget medlemmernes interesser overfor myndighederne.”
    – fra http://www.ibfo.dk, så det fremgår tydeligt for mig at de har et bredere mål end registrars.

    Formålsparagrafen er klippet lidt også meget tydelig:
    ” 1. Foreningens formål er,

    * at samle registratorer, firmaer og enkeltpersoner der håndterer eller videresælger domæner i Danmark, bl.a. ved køb og salg samt opsætning af domæner, i en fælles brancheorganisation, …”

    Deres medlemsliste er så vidt jeg kan se også meget andet end registrars, og det bliver da spændende at se fremtiden for den og andre foreninger efter krigen er afgjort 🙂

    Jeg må se om jeg skal være medlem, der lader til at være en mangel på Internet-sikkerhedsfirmaer på medlemslisten.

  26. Guan Yang avatar

    “DK Production http://www.dkproduction.com/ (pornomodel)”

    Får jeg gratis dvd’er hvis jeg nu støtter DIFO?

  27. Klaus Elmquist Nielsen avatar
    Klaus Elmquist Nielsen

    Guan skrev:

    “Får jeg gratis dvd’er hvis jeg nu støtter DIFO?”

    For nu at holde det af Guan tilstræbte niveau:
    Får jeg en gratis spindoktor hvis jeg støtter dotDK?

  28. Guan Yang avatar

    @Klaus: Det kan godt hænge sammen med støtten til shared registry. Men jeg mener stadig at jeg og andre i foreningen taler registranternes sag. Jeg har forklaret årsagerne til at jeg mener shared registry er til fordel for registranterne. Og det er meget muligt at mange registranter er uenige.

    (For at gentage et argument jeg tidligere har fremført: Selv hvis du mener at shared registry med sikkerhed vil føre til højere priser, så giver det dig valgfrihed, især friheden til til at slippe for et kundeforhold til DK Hostmaster.)

    Jeg tror dog at årsagen mere er mangel på opmærksomhed. Ellers ville jeg have forventet langt flere kommentarer på vores blog der satte spørgsmålstegn ved støtten til shared registry-modellen, på en af de mange indlæg der handler om dette emne. Måske har folk bare ikke gidet at kommentere fordi de ikke tager os seriøst. Men jeg har svært ved at tro at det alene handler om shared registry.

    Mht spørgsmålet om moms: Det kan jeg ikke svare helt sikkert på. I mange af mine blogindlæg har jeg (ligesom Niels Zibrandtsen gør i sin rapport) regnet med en fiktiv dansk moms, selvom man i realiteten måske betaler britisk moms på domæneregistreringen.

    Der er nogle særlige forhold omkring moms indenfor EU, der fx gør at du skal betale 25% dansk moms når du handler hos Amazon.co.uk. Så hvis der er tale om en EU-registrator, skal du nok betale dansk moms, men de har ansvaret for at opkræve det.

    Men jeg mener, med min begrænsede forståelse for moms, at det afgørende er “leveringsstedet” (se bl.a. links fra http://is.gd/20yZ). Spørgsmålet er altså om en .dk-registrering hos en amerikansk registrator er leveret i USA eller i Danmark. Min google-søgning giver nogle sager om træning af heste samt dansksprogede reklameydelser for kasinoer.

    Jeg mener at domænenavne hører under momslovens § 15, stk. 2, nr. 11, der bl.a. omfatter “elektronisk leverede tjenesteydelser.” Ifølge stk. 3, nr. 2, er leveringsstedet i så fald i Danmark hvis det “leveres til en aftager her i landet.” Hvis domænenavne er omfattet af den ganske lange definition af “elektronisk leverede tjenesteydelser”, så skal du betale moms.

    Skats vejledning om emnet (http://is.gd/20Bs) nævner ikke domænenavne eksplicit, men bl.a. “brug af søgemaskiner og internetregistre” er nævnt. At registrere et domænenavn er jo ikke mere end at indføre en information i et register. Derfor vil jeg mene at du sandsynligvis skal betale moms. Derfor har jeg ikke klaget over Niels Zibrandtsens indregning af dansk moms i hans prissammenligninger.

  29. Klaus Elmquist Nielsen avatar
    Klaus Elmquist Nielsen

    @Guan,

    Jeg syntes faktisk du meget godt får sat ord på en del af det der meget vel kunne være årsagen:

    “Det kan godt hænge sammen med støtten til shared registry.”

    “Jeg har forklaret årsagerne til at jeg mener shared registry er til fordel for registranterne. Og det er meget muligt at mange registranter er uenige.”

    “Måske har folk bare ikke gidet at kommentere fordi de ikke tager os seriøst.”

    Jeg ser ihvertfald tit debatindlæg hvor folk foretrækker DIFO/DK-Hostmaster pga pris og den service de får. Og disse folk har ikke nødvendigvis samme behov for at undgå et kundeforhold hos DK-Hostmaster som I har.

    Men selvfølgelig er opmærksomhed også en del af forklaringen, for det er vitterligt svært at skabe opmærksomhed omkring en ny forening uden massiv markedsføring. Eller måske en så brændende god sag at det rygtes hurtigt og folk strømmer til helt automatisk.

    At debatten omkring “.dk” udbudet ikke foregår særligt bredt skyldes efter min bedste opfattelse at sagens kerne ikke er formidlet til den brede befolkning på en måde så den er let at forholde sig til.

    Læg dertil at der bliver spin’et og FUD’et temmeligt hæftigt, så det er faktisk kun dem der har sat sig ordenligt ind i sagerne der har en chance for at deltage.

    En af mine spin favoritter er klart denne pressemeddelse hvor der slet ikke bliver nævnt at det kun er engrosprisen som dotDK udtaler sig om:
    http://www.dotdkregistry.org/da/node/225

    Tilsvarende er der også ting i DIFOs oplæg som jeg måske ikke er helt enig i. Og den famøse rapport kunne godt være bedre gennemarbejdet så den rent faktisk virkede overbevisende.

    Hvad momsen angår så går jeg ud fra at du har prøvet at handle med de sites (godaddy og opensrs eller hvad de nu hedder) du tidligere har nævnt i debatten og at du derfor kunne fortælle om du har betalt moms når du har købt ydelser på disse sites.

  30. Jasper avatar
    Jasper

    @Guan

    Skal gøre det kort, for jeg synes moms-diskussionen er en detalje – og så jeg er ikke ekspert.

    Man betaler dansk moms hos amazon.co.uk, fordi de har haft en omsætning på over kr. 280.000, fra danske kunder – se http://www.eu-oplysningen.dk/spsv/off/alle/spoergsmaal_20031202150447/

    Jeg synes at tolke af “Når en elektronisk ydelse sælges til private forbrugere i EU af virksomheder etableret i et andet EU-land, skal ydelsen pålægges moms i virksomhedens hjemland. Er kunden i det andet EU-land en erhvervsvirksomhed, pålægges den elektroniske ydelse derimod moms i kundens hjemland, det såkaldte forbrugsland” at man ikke skal betale dansk moms, hvis man køber et domænenavn i et andet EU-land.

    @Klaus

    Jeg har ikke betalt dansk moms for et .com-domæne hos GoDaddy.

  31. Guan Yang avatar

    @Klaus: Betyder det at vi er nogenlunde enige (eller i hvert fald ikke lodret uenige) om hvorfor foreningen ikke har haft så stor succes?

    Man kan være uenig i om sole registry eller shared registry er bedst for registranterne som en helhed. Og når man er nået frem til en holdning om det spørgsmål, kan man være uenig i om dotDK eller DIFO samlet set er at foretrække. Jeg bryder mig dog ikke om anklagerne om at vi er sat i verden for at tale registratorernes sag, men det er vel ikke værd at bruge alt for meget energi på det.

    Jeg har ikke selv været kunde hos Go Daddy.

    OpenSRS er placeret i Canada og opkræver ikke dansk moms. Det er vel meget almindeligt at den enkelte kunde selv er ansvarlig for at betale moms for køb i udlandet. Det er ligesom når du går forbi tolderen i lufthavnen. (Hvis man overhovedet skal betale dansk moms på domænenavne… Jaspers kommentar giver selvfølgelig anledning til en del tvivl.)

    Nogle af mine domænenavne er til brug i virksomheden. I så fald skal det skrives på momsangivelsen som “moms af varekøb i udlandet” og kan desuden trækkes fra som købsmoms. For e-conomic brugere: Momskode E25! 😉

  32. Ronni K. G. Christiansen avatar

    Nu hvor ibfo nedgøres så kunne man jo passende nævne TDC, Cybercity, Danhost, Wannafind osv. osv.

    Alle ret store størrelser i det danske IT landskab hvis i spørger mig.

    Men selvf. kan man spille FUD kortet ud – det er bare lidt som peter (og guan) og ulven ikke…

    I det hele taget synes jeg man skal tage en stor del af navnene på http://stotdkh.dk/all og http://www.ibfo.dk/medlemmer.aspx til indtægt for en reel branche modstand imod dotDK – Og her snakker vi altså også en branche som potentielt kunne tjene penge på dotDK modellen men vælger sikkerheden for kunderne og det stabile danske sole registry koncept frem for evt. økonomiske gevinster.

  33. Guan Yang avatar

    Bare for at gøre det klart: Jeg har ikke nogen grund til at tro at der er noget mærkeligt ved IBFO og har ikke nogen holdning til at ikke-registratorer er medlemmer. Det virker ikke sandsynligt at man kan kalde IBFO’s eksistens eller støtte til DIFO for FUD; det er normalt noget der beskriver udtalelser eller en marketing-kampagne.

    Min kommentar om pornomodellen var bare en dårlig joke, noget jeg vil undgå i .dk-debatten fremover; det har allerede givet bagslag en gang tidligere (i en kommentar om DRoA på Claus Dahls blog).

  34. Klaus Elmquist Nielsen avatar
    Klaus Elmquist Nielsen

    @Guan,

    Jeg mente, at de citater jeg kom med i det forrige indlæg, dækker min egen opfattelse af, hvad problemet med registrant.dk er.

    Jeg forstår godt dine fustrationer over folk som mener, at registrant.dk “er sat i verden for at tale registratorernes sag”. Det kan jeg naturligvis ikke afgøre om I rent faktisk er, for det kræver inside viden som jeg ikke har adgang til.

    Men jeg kan konstatere at jeres meninger, både på jeres hjemmeside og i debatter på diverse blogs, giver indtryk af, at I primært taler registratorernes og dotDK/Afilias sag, hvorfor det også er min personlige mening om jer.

    Hvis du spørger til min egen mening om hvem der burde vinde udbudet, ville jeg svare følgende: Både registranter og registratorer! Hvad der er brug for er en løsning der kan samle alle dele af det danske internetsamfund.

    En sådant løsning vil nødvendigvis betyde at registranterne ikke tvinges til at handle gennem deres registrator samt at registratorerne får EPP og lettere arbejdsgange end i dag. Desuden er der brug for en god selvbetjeningsløsning så registranterne helt undgår problemer med genstridige registratorer.

  35. Guan Yang avatar

    @Klaus: Ah!

    Jeg kan ikke genkende indtrykket af at vi støtter registratorer fra vores hjemmeside, men skal selvfølgelig ikke anfægte dit indtryk.

    Det er nok rigtigt mht dotDK/Afilias. Vi har jo meldt ud at vi støtter dotDK, og ser derfor også et behov for at forklare baggrunden for det.

    Hjemmesiden består primært af to dele: Holdningsoplægget og bloggen. Holdningsoplægget er næsten udelukkende skrevet fra registrantens synspunkt.

    Der er 35 indlæg på bloggen og jeg kan ikke finde mange der tager udgangspunkt i registratorers synspunkt, med mindre du mener at shared registry kun kan være til gavn for registratorer og at dette slet ikke er til diskussion, eller at diskussioner om EPP eller engrospriser kun er relevante for registratorer.

    Jeg kan nok ikke gøre meget for at ændre din holdning til os, men jeg vil opfordre alle til at bladre hjemmesiden igennem.

    Du har sandsynligvis mere ret mht. forskellige blogdebatter.

    De er ikke samlet ét sted og jeg har svært ved at danne et overblik over det. Igen er det ikke formålet at tale registratorernes sag, men i en diskussion om fx. sole vs. shared registry eller sammenligning af engrospriser vs. detailpriser kan det nemt handle om en diskussion om registratorers forhold, og man kan udelade “mellemregningerne” om hvad det så betyder for registranterne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *