Can an open standard be patented?

In Denmark the Ministry of Science, Technology and Innovation has heralded the release of Microsoft’s XML schema for exchange of documents as an open standard for documents exchange with Danish public agencies and institutions. Among other issues this raises the question whether an open standard can be owned by a private company and – as is the case with Microsoft’s XML schema – patented.

My personal belief is that there is no reason why an open standard cannot be patented. The real test to whether the standard is not whether it is privately own or patented but whether it is released to other people’s use on a license that is open in an “open source way”. That means that the use of the standard should be free to everybody and that it should be alloved the make changes to it. But with such license terms who would want to patent the standard in the first place.

 1. Hans Henrik avatar

  Hej Martin

  Måske er min viden om .Net frameworket begrænset og måske skulle jeg undlade at kommentere, men nu gør jeg det alligevel…;-)

  Så vidt jeg ved, så er Schema en input/output – ordning, hvor man på den ene side kan definere hvordan data skal ”ind” i en web-service, alternativt kommer ud.

  Selve Schema-definitionen er vel ikke så meget bevendt uden en web-service, uden en funktionalitet som skal anvende de data hvor hvilke der er opstillet nogle retningslinier for – netop i Schema-definitionen.

  Hvorvidt det derfor vil have nogen værdi at patentere selve Schema-definitionen vil jeg stille mig tvivlsom overfor – men måske er det min begrænsede viden som gør at jeg kan tillade mig at komme med det ”statement”? Sikkert 🙂

  Derimod vil det give mere mening for mig om man patenterede den web-service som måske gjorde brug af kombinationen af flere datakilder og dermed eventuelle Schema-definitioner. Men måske min manglende viden kan spille mig et pus……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *