Er den skandinaviske arbejdsetik inkompatibel med succesfulde startups?

I TechCrunch EU European startups need to work as hard as Valley ones – or forget it udtaler en anonym VC’er fra London, at de fleste europæiske startups  fra begyndelsen er langt bagud på point i forhold til deres Silicon Valley baserede konkurrenter, allerede fordi europæerne har en anden arbejdsetik, der medfører langt mindre arbejde, langt mere ferie og i det hele taget en worklife balance, som ikke prioriterer arbejdet højt nok.

Det er vist åbenbart, at danske iværksættere og entreprenører ofte vælger enten slet ikke at starte deres firma eller blot at køre det i et normalt gear overfor et Silicon Valley turbodrive, og det er selvevident, at sådanne halvhjertede forsøg på at starte succefulde virksomheder oftest er dømt til fiasko, når de kommer op i mod mere dedikeret og entusiastisk konkurrence. Men jeg er ikke sikker på, at dette nødvendigs betyder, at denne skandinaviske arbejdsetik nødvendigvis har så negativ betydning helt overordnet.

For det første tror jeg, at der er mange amerikanere, der har en tilsvarende arbejdsetik, men de kommer bare ikke til Silicon Valley. For det andet tror jeg, at der er mange skandinaver, herunder danskere, der nok, når nødvendigheden dikterer det, er villige til at arbejde r*ven ud af bukserne. Silicon Valley er jo ikke beboet af amerikanere, men af folk fra alle kulturer og af alle nationaliteter, som har det til fælles, at de er villige til at ofre det, som kræves i Silicon Valley for at få succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *