Harburi in financial troubles

I was quoted as follows (in Danish) in ComputerWorld Online 13 March 2003:

Ifølge advokat og e-handelsekspert Martin von Haller Grønbæk er der slet ingen tvivl om, at bankerne skal tilbageføre de beløb, der er blevet trukket på kundernes konti, hvis ikke kunderne har fået deres varer.

Det er uden betydning for forbrugerbeskyttelsen, at butikken i dette tilfælde er gået konkurs. Forbrugeren nyder en udstrakt beskyttelse, og bankerne har bare at diske op med pengene, ellers må man klage til Forbrugerombudsmanden eller gå til sin advokat, siger han.

Dermed bør det ikke være kunderne, men bankerne, der stiller sig i køen af kreditorer.

Om bankerne så reelt vil registrere sig som kreditorer i boet, kommer an på, om de reelt har sendt kundernes penge videre. Men det kan aldrig blive forbrugerne, der kommer i klemme, hvis en varer købt på nettet udebliver, siger Martin von Haller Grønbæk.

Ifølge Martin von Haller Grønbæk kan kreditorerne i boet efter Haburi med rette undre sig over, at Haburi pludselig beder bankerne om at hæve pengene fra kundernes konti væsentligt tidligere end normalt.

Det har altid været god skik i e-handel, at butikken venter med at bede banken om at overføre kundens penge, til efter varen er sendt. Noget tyder på, at selskabet har haft brug for ekstra likviditet i en situation, hvor ledelsen måske godt vidste, hvor det bar hen. Det ville jeg som kreditor finde kritisabelt, oplyser han.

En butik kan ikke trække penge fra kortholders konto. Det er bankerne, der gør det på anmodning fra butikkerne. Men det må altid være op til bankerne at vurdere, om de vil overføre penge til butikken, og når de så vælger at gøre det, må de også være beredte på, at de kan lide et tab, vurderer han.

Read the full article here at http://www.computerworld.dk/default.asp?Mode=2&ArticleID=18383

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *